• slide
    slide

Какво представлява варицелата?

Варицелата (лещенка, varicella) е силно заразно и разпространено в цял свят вирусно заболяване. Повечето хора боледуват от варицела в детството си, което е по-добре, защото тогава болестта протича в по-лека форма.

Причинител на варицелата е херпесният вирус Varicella zoster. Този извънредно заразен вирус се пренася с пряк контакт или по капков път. След като веднъж преболедуваме болестта, вирусът остава в тялото, но повече не можем да се разболеем от варицела.


Как да разберем, че болестта е варицела?

В повечето случаи варицелата при децата започва с повишена телесна температура, леко главоболие и други подобни на грип симптоми, които продължават от три до четири дена.

Следват значителни сърбящи обриви във вид на мехурчета, пълни с бистра течност. Тези обриви по правило се появяват най-напред по главата (както и под косата), след това по тялото и накрая по крайниците. Обривите се появяват на пристъпи, като всеки пристъп може да се съпътства от повишена температура. Кожата в мястото на обрива сърби силно.

Развитие на болестта

При здрави деца варицелата по принцип протича леко, като по-тежко протичане можем да очакваме само при новородени, пораснали и по-възрастни болни.

След началните грипоподобни признаци, следват сърбящи обриви, които започват като червеникави петна или пъпки. На тяхно място след няколко часа се развиват везикули (овални мехури) с размер 2–3 мм, пълни с бистра течност. Тази течност след ден или два потъмняват, а повърхността на мехура спада. Нови мехурчета се образуват от първия до шестия ден. След няколко дни мехурчетата се превръщат в корички, които след пет до седем дни падат. Болният, който има корички по кожата си, вече не е зарáзен.

Как се лекува варицелата?

Лечението е симптоматично, което значи, че можем само да облекчим сърбежа и да предотвратим чесането и възможните усложнения и трайни белези.
* Източник: Национален център по заразни и паразитни болести

Лекарят може да предпише на детето средства, облекчаващи сърбежа (антихистамини), лекарства за понижаване на телесната температура (антипиретици), а при болки и лекарства за обезболяване (аналгетици).

От първия ден на появата на мехурчетата можем да облекчим симптомите с помощта на охлаждащата пяна PoxClin®.

Пяна PoxClin®

  • охлажда и успокоява кожата,
  • бързо намалява сърбежа и вследствие на това
  • намалява опасността от възникване на трайни белези.

Намаленият сърбеж води до по-малко чесане. А по-малкото чесане намалява опасността от възникване на трайни белези или вторични инфекции.